Kalorická hodnota potravy
Na základě známého doporučení pro hubnutí je vhodné více energie vydávat než přijímat, tzn. sníst a vypít potraviny a nápoje o celkové nižší energetické hodnotě než je náš energetický výdej. Naučte se číst obaly potravin, sledujte složení stravy, obsah tuků, sacharidů a bílkovin, také vlákniny, soli a dalších na obalu uvedených hodnot. Vybírejte si v obchodech takové zboží, které má v porovnání s obdobnými potravinami nižší energetickou hodnotu, vyšší obsah bílkovin, méně sacharidů a tuků, méně soli, více vlákniny. Najděte si na internetu tabulky energetických hodnot potravin (např. na stránkách klubu Merrylinka nebo společnosti STOB), kde můžete kdykoliv zjistit, jak na tom která potravina je, pokud to nemá na svém obalu uvedeno. Nezapomínejte, že i v nápojích přijímáte někdy poměrně dost kalorií, pijete-li sladké limonády, slazený čaj, mléčné nápoje, neředěné džusy, eiskafé apod.
Pořiďte si malou kuchyňskou váhu a važte si potraviny, které sníte. Naučíte se pak lépe odhadovat množství potravy, které máte na talíři i po energetické stránce. Není totiž důležité jen vědět, kolik má ta která potravina energie ve
Bílkoviny potřebujeme pro správnou funkci organismu, obzvláště pak pro stavbu svalů. Ochudíme-li náš jídelníček o kvalitní bílkoviny, budeme ztrácet kila - ale ne jen ve formě tuků, ale v podobě našich svalů, které potřebujeme právě pro spalování tuků. Naše tělo bude bílkoviny čerpat ze svých vlastních zásob, budeme slabí, poškodíme si vlastní metabolismus a to jistě nechceme. V našich společných kurzech se společně naučíme, jak bílkoviny ve vhodné míře do jídelníčku zařadit i jak zvýšit činnost našeho metabolismu a tím i zlepšit odbourávání tukových zásob.
Sacharidy jsou pro tělo důležitým zdrojem energie, kterou využijeme nejen při všech činnostech (práce, hra, zábava, odpočinek, učení, přemýšlení, spánek...), ale ve velkém množství způsobí, že všechnu přijatou energii tělo nedokáže využít a proto si ji začne ukládat do zásoby.
S tuky je to o to problematičtější, že jich mnoho přijímáme ve skryté podobě (ve smetanových jogurtech, v tučných sýrech, v pečivu, v uzeninách a masných výrobcích, zálivkách). Naučíme se spolu hledat způsoby, jakými snížit množství tuků v našich jídlech tak, abychom přijali jen užitečné a potřebné množství tuků, naučíme se vybírat si méně tučné potraviny a nahradit zdravější a kvalitnější přidané tuky při vaření jídla. Nesnažte se držet nějakou drastickou „beztukovou“ dietu, protože i tuky potřebujeme, obzvlášť pak pro vstřebávání některých vitamínů rozpustných v tucích.
Pokud chcete přijímat vyváženou stravu a zároveň hubnout, naučte se plánovat svůj jídelníček tak, aby v něm bylo denně přibližně
Energetická hodnota:
Dnes už energetické hodnoty potravin a jejich složení najdete na obalech většiny výrobků, proto si najděte čas na jejich pročtení, než se naučíte v té rozmanité nabídce v našich obchodech vybírat pro Vás ty nejvhodnější a přitom nejchutnější varianty. Nebojte se vyzkoušet a ochutnat novou potravinu, která Vás svým složením zaujme, jistě pro ni najdete využití a vhodné zařazení do Vašeho jídelníčku.
Máte i jiné možnosti, stačí si vybrat tu, která vám bude nejvíce vyhovovat:
- nemusíte dojíst balení nebo kus potraviny, pokud už nechcete a naplňují Vás výčitky, že už jste toho snědli moc.
- jistě máte doma nějaké kvalitní uzavíratelné dózy na uchovávání potravin, naučte se načatá balení skladovat.
- naučte se rozdělit - jistě máte kolem sebe někoho, kdo si s Vámi rád pochutná na tom samém, co jíte Vy... Váš partner, děti, další členové rodiny, kolegyně v práci.. nabídněte jim, podělte se, potravinu nemusíte dojíst nebo vyhodit do koše! Uvidíte, že si na jídle i lépe pochutnáte, budete-li si ho vychutnávat ve dvou!
- u trvanlivých potravin si dopřejte jen kousek, dbejte na správné uzavření obalu a vraťe potravinu zpátky (např. do lednice). Nenechávejte ji před sebou na stole nebo jinde po ruce a na očích, příliš by Vás sváděla k automatickému a bezmyšlenkovitému snězení. Chcete-li si dopřát např. kousek čokolády nebo oplatky, ulomte si ji, zabalte a vraťte do lednice. Kdykoliv budete chtít další kousek, budete si pro něj muset dojít a to je další pohyb navíc oproti tomu, kdybyste jen seděli v křesle a natáhli ruku na stůl...